
Nieuws
Webinar veranderingen op de bedrijfswagenmarkt
Vanaf 2025 vervalt de grijskentekenregeling voor bedrijfswagens. Dat betekent het einde van de ondernemersvrijstelling....
Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Covid-19 en de lockdown: het zorgde er niet alleen voor dat we massaal gingen thuiswerken en thuisbleven. Maar de coronacrisis zorgde ook voor een toenemende vraag naar consumentenelektronica. Dat heeft wereldwijd geleid tot een groot tekort aan kleine, maar zeer belangrijke onderdelen van veel apparaten: computerchips. Van spelcomputers, smartphones en beeldschermen tot tv’s en auto’s: alle industrieën kampen met leverproblemen door het tekort. Maar de automarkt lijkt nog het hardst geraakt te worden. Daarom vertellen we u in deze blog meer over de gevolgen van het chiptekort op de auto-industrie.
In het begin van de coronacrisis (2020) werd er door autoproducenten hard op de rem getrapt. De vraag naar auto’s liep terug -omdat mensen minder onderweg waren- en productielocaties sloten door lockdowns. Ondertussen zorgde het massale thuiszitten en thuiswerken juist voor een toenemende vraag naar chips voor in consumentenelektronica. Met als gevolg: flinke tekorten aan microchips wat problemen opleverde voor de autoproductie. Zo besloot Ford in de tweede helft van januari door het tekort een fabriek in Duitsland te sluiten en ook bedrijven als Volkswagen, Toyota, Nissan en Honda hebben te maken met de problemen. In totaal zouden er zelfs zo’n 700.000 minder auto’s geproduceerd zijn in de eerste drie maanden van 2021.
In de gemiddelde auto zitten vandaag de dag zo’n honderd chips die specifieke zaken aansturen. Het productieproces luistert heel nauw en je kunt de chips dan ook niet zomaar weglaten. Dit gecombineerd met de toegenomen vraag naar elektronica zorgt volgens de Europese brancheorganisatie CLEPA nu dus voor tekorten. En voor langere levertijden van (lease)auto’s. Moeten we als Europa zijnde verder inzetten op een eigen chipindustrie? Of zouden autobedrijven en toeleveranciers meer voorraad aan moeten houden?
Houd door het tekort aan microchips in ieder geval rekening met oplopende levertijden. Begin daarom al ruim voor het einde van uw leasecontract met nadenken over de volgende auto. Uiteraard helpen wij u graag bij de keuze voor een nieuwe leaseauto. Wij zoeken binnen de beschikbare voorraad of de auto van u keuze ook snel leverbaar is. Of we denken mee door jong gebruikte auto’s of geïmporteerde jonge auto’s in te zetten in de lease.
Wilt u weten welke gevolgen het chiptekort heeft op uw wagenpark? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor u klaar met deskundig advies.
Vanaf 2025 vervalt de grijskentekenregeling voor bedrijfswagens. Dat betekent het einde van de ondernemersvrijstelling....
In 2025 eindigt de vrijstelling BPM voor niet-elektrische bestelauto’s voor ondernemers. U betaalt vanaf 2025 belasting over een nieuwe bestelauto. Hoeveel dat is, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto.
In deze blog legt WagenPartners de zakelijke leasevormen uit met de verschillende voor- en nadelen.